Categorii
Bine aţi venit la Tratamente Alternative ELAPIS
 
 

IMPORTANȚA SEMINȚELOR DE IN PENTRU SĂNĂTATE

IMPORTANȚA SEMINȚELOR DE IN PENTRU SĂNĂTATE

Semințele de IN conțin două componente esențiale pentru sănătate. În primul rând este vorba despre componenta lipidica (grasă)  – care este formată în proporție de peste 51% din acizi grași omega 3. Aceștia sunt foarte importanți pentru construcția membranelor celulare, pentru menținerea unui nivel optim sanguin de colesterol , intră în componența neurotransmitatorilor (substanțe ce transmit influxul nervos), fiind foarte importante în sănătatea sistemului nervos (de la probleme de depresie, la schizofrenie). Prin asimilarea acizilor grasi omega 3 se formează produși de metabolism cu caracter anti-inflamator, uleiul de IN fiind astfel important în probleme reumatismale, infecții și în orice proces tumoral. Pentru a fi eficient, uleiul de IN trebuie sa fie consumat în formă crudă, deoarece prin încălzire puternică se oxidează și iși pierde proprietățile benefice.

O altă componentă importantă a semințelor de IN o reprezintă lignanii, care au un caracter fito-estrogenic si anti-cancerigen. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17943494/  Estrogenii naturali și cei sintetici pot avea efecte negative asupra sănătății, deoarece sunt importanți în procese de imunitate celulară, în vreme ce fitoestrogenii, printr-un mecanism competitiv, și prin caracterul lor neproliferativ, împiedică dezvoltarea cancerelor hormonal estrogen - dependente.

Semințele de IN conțin si mucilagii care au un caracter emolient si împiedică constipația. Dacă folosim semințele de IN pentru consum direct, este bine ca acestea sa fie ținute  în apă câteva ore înainte de a fi consumate, pentru a fi utilizate eficient.

Semințele de IN integrale sunt extrem de importante pentru sănatatea cardio-vasculară.

Recomandăm consumul zilnic a cel putin 30-40 g semințe de IN pentru păstrarea unei stări de sănătate fizică și psihică bună. 

Având însa în vedere că semințele de IN sunt foarte perisabile și devin ușor râncede, e bine să cumparați semințe organice întregi și să le macinați pe masură ce le folosiți (evitați variantele deja măcinate). Pentru o absobție mai bună, recomand ca după ce au fost ținute in apă cel puțin 6 ore să fie mărunțite printr-o râșniță de cafea. Pasta rezultată este ușor de consumat. Uleiul din semințe de IN nu conține, în mod obișnuit, lignani.

Semințele de IN, superaliment din Antichitate până în prezent

SemINțele de IN, recoltate de la planta ajunsă la maturitate, sunt, de fapt, recunoscute ca remedii terapeutice de la începuturile civilizației. Unele cercetări arată că inul a început să fie cultivat în scop medicinal în regiunea mediteraneană, în urmă cu peste 4.000 de ani, iar altele pretind că planta ar fi folosită încă din perioada neolitică. Cert este că părintele medicinei, Hippocrate, menționa în lucrările sale semințele de IN ca excelent tratament pentru digestie, respectiv în calmarea durerilor abdominale, precum și ca remediu eficient în caz de tuse.

În prezent, semințele de IN și-au dobândit statutul de alimente funcționale, adică alimente care acționează asupra anumitor funcții ale organismului, conferind stare de bine și sănătate sau reducând riscul de îmbolnăvire. Semințele de IN sunt unele dintre cele mai studiate alimente-medicament și rămân în continuare un promițător subiect de cercetare pentru oamenii de știință.

Semințele de IN au în compoziție 3 elemente esențiale, intens studiate, cărora li se datorează majoritatea beneficiilor:

  1. acizi grași omega 3, din care predomină acidul alfa-linoleic (ALA);
  2. fibre solubile și insolubile;
  3. lignani, substanțe care acționează ca antioxidanți și fitoestrogeni.

În continuare vă prezentăm cele mai bune motive pentru a include în dietă aceste semințe mici cu efecte puternice.

1. Semințele de IN abundă în antioxidanți și minerale

Semințele de IN se fac remarcate printr-o clasă specială de antioxidanți numiți lignani. Aceștia se găsesc și în alte plante, dar semințele de IN sunt campioane absolute. Ele conțin de 800 de ori mai mulți lignani decât oricare altă plantă. Lignanii protejează împotriva stresului oxidativ, fiind capabili să neutralizeze mare parte din radicalii liberi provocați de poluare, aditivi alimentari, îmbătrânire. Datorită puterii antioxidante, lignanii conferă semințelor de IN calitatea de arme antitumorale, protejând împotriva cancerului de colon, de prostată sau de sân. Tot rolul antioxidant recomandă semințele de IN și pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
În plus, semințele de IN conțin cantități generoase de minerale: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, implicate de asemenea în susținerea sistemul nervos, al celui cardiovascular sau osteo-muscular.

2. Semințele de IN îmbunătățesc digestia

Când vine vorba despre îmbunătățirea digestiei, semințele de IN își arată cu adevărat valoarea terapeutică. Ele conțin fibre alimentare solubile și insolubile, care acționează ca reglator intestinal atât în caz de constipație, cât și în sindromul intestinului iritabil. Odată ingerate, fibrele absorb apă și se transformă în mucilagii binefăcătoare pentru peretele intestinal. Astfel, în cazul constipațiilor cronice, semințele de IN au efect laxativ blând, stimulând drenarea intestinului, pe când în cazul intestinului iritabil au afect antiinflamator, protejând mucoasa intestinală.

3. Semințele de in luptă împotriva cancerului

Multe studii sugerează că semințele de IN joacă un rol important în combaterea cancerului, în special a acelor forme de cancer sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de prostată sau cel de sân. Acest lucru se datorează faptului că lignanii, odată ajunși în intestin, se transformă în două substanțe: enterodiol și enterolactonă. Aceste substanțe prezintă activitate estrogenică, adică se pot lega de receptorii estrogenici, substituind sau reducând activitatea totală a estrogenului. Acest efect este extrem de important în cancerele hormono-dependente, deoarece nivelul ridicat de estrogen stimulează evoluția. Un studiu publicat în British Journal of Cancer (2009) raportează că „aportul crescut de lignani din plante se asociază cu reducerea riscului de cancer mamar” în perioada post-menopauză.

4. Semințele de IN ajută creierul

Semințele de IN sunt bogate în acizi grași omega 3, în mod special într-un anumit tip de omega 3 numit acid alfa-linoic (ALA), care este foarte strâns legat de sănătatea creierului. Oamenii de știință afirmă că deficitul acestui acid gras poate duce la disfuncții ale creierului: „Deficitul de acid alfa-linoic modifică structura și funcția membranelor, inducând disfuncții cerebrale minore, așa cum s-a arătat pe modele animale și ulterior la om” (Journal of Nutrition, 2004). Cu ajutorul semințelor de in se poate asigura necesarul de acid alfa-linoic pentru buna funcționare a creierului.

5. Semințele de IN susțin sistemul imunitar

Proteinele vegetale din semințele de IN sunt alcătuite din cantități abundente de arginină și glutamină, două elemente care contribuie din plin la susținerea sistemului imunitar. Glutamina are, pe de o parte, capacitatea de a sprijini celulele imunitare în fața infecțiilor, iar pe de altă parte, are acțiune antiinflamatorie. Cât despre arginină trebuie spus că, alături de omega 3, formează un adevărat scut împotriva agenților patogeni (virusuri, bacterii, fungi). În plus, arginina are efecte remarcabile în îmbunătățirea capacității de vindecare a rănilor sau în refacerea după intervenții chirurgicale.

6. Semințele de IN, aliați în cura de slăbire

Fibrele din semințele de IN își măresc volumul în stomac, formând un balonaș gastric vegetal. De aceea, în curele de slăbire, se recomandă administrarea fibrelor înainte de masă, astfel încât să ocupe din capacitatea stomacului și să scadă din cantitatea de mâncare ingerată. Așa se explică de ce fibrele din semințe asigură senzația de sațietate mai mult timp, ajutându-te să nu ți se facă foame între mese și prevenind pofta de dulciuri.

7. Semințele de IN țin diabetul la distanță

Pentru a preveni riscul diabetului, trebuie ținut sub control nivelul zahărului din sânge. Ei bine, lignanii și acizii grași din semințele de IN fac tocmai acest lucru, oferă protecție împotriva diabetului reglând nivelul glicemiei. Acest efect antidiabetic este demonstrat de mai multe studii. Unul dintre ele, publicat în Journal of Dietary Supplements (2011), susține că, în cazul persoanelor cu diabet tip 2, includerea în dietă a 10 g de semințe de IN, timp de o lună, a condus la reducerea glicemiei a jeun cu 19,7%.

8. Semințele de IN scad colesterolul

Semințele de IN interacționează cu asimilarea grăsimilor, reducând nivelul colesterolului total și în mod special pe cel al colesterolului rău. Acest lucru se datorează atât fibrelor, cât și acizilor grași omega 3. Studiile au demonstrat că persoanele care obișnuiesc să consume semințe de IN prezintă mai puține riscuri de boli cardiovasculare, având un profil lipidic (colesterol, trigliceride) în limite normale.

9. Semințele de IN îmbunătățesc aspectul pielii

În medicina ayurvedică, bazată pe terapii străvechi practicate și astăzi, semințele de IN ocupă un loc de cinste în categoria remediilor pentru sănătatea pielii și părului. Cercetările moderne vin să confirme aceste beneficii, descoperind că totul de datorează acizilor omega 3 din semințe, care joacă un rol important în elasticitatea și strălucirea pielii, părului și unghiilor.

 

Vizualizare ca: Listă / Grid
Produse pe pag:
Sortare după:
SEMINTE DE IN
Prezentare:  100% seminte de in (Linum usitatissimum), punga 150 gr Indicatii: T..
3,00Lei
Bazat pe OpenCart Tradus de Shopencart
Tratamente Alternative ELAPIS © 2024