Sindromul intestinului permeabil
Sindromul intestinului permeabil:
Câteva semne prin care-l putem recunoaște
Există mai multe simptome ale intestinului permeabil (afecțiune numită si a intestinului superpermeabil sau intestinului cu scurgeri) de care trebuie să știți, ceea ce este deosebit de important, deoarece este asociat cu zeci de afecțiuni și boli conexe.
Pe măsură ce mai mulți dintre noi suntem afectați de alegeri dietetice greșite, stres cronic, suprasolicitare toxică și dezechilibru bacterian, se pare că prevalența intestinului superpermeabil (cu scurgeri) a atins proporții epidemice.
De ce ar trebui să ne preocupe sindromul intestinal cu scurgeri? Recent, intestinul (super)permeabil a fost numit „semnal de pericol pentru boli autoimune ”. ( 1 ) Dacă vă întrebați dacă s-ar putea să ne confruntăm cu scurgeri intestinale, primul lucru de făcut este să urmăriți simptomele. Rețineți că este foarte obișnuit ca persoanele care urmează o dietă standard să se lupte cu funcția intestinală slabă și cu niveluri ridicate de inflamație - dar doar pentru că problemele digestive și afecțiunile autoimune sunt comune nu le face „normale”!
În acest articol, am prezentat o scurtă descriere a sindromului intestinului permeabil frecvent observat la persoanele care se luptă cu această afecțiune. Puteți vindeca sindromul intestinal cu scurgeri? Sunt patru pași recomandați pentru a repara intestinele permeabile, care includ eliminarea alimentelor declanșatoare din dieta dvs., administrarea de suplimente benefice și reechilibrarea microflorei cu probiotice.
Ce este sindromul intestinal cu scurgeri?
Părintele medicinii moderne, Hipocrate , a spus, „Toate boalile incep în intestin.“ La mai bine de două milenii după moartea sa, cercetările științifice au dovedit acum că a fost ceva adevăr în spusele lui. De peste trei decenii, a fost publicat studiu după studiu (există câteva mii de articole până în prezent) care discută despre înțelegerea noastră crescândă asupra imunității, funcției intestinale și modul în care dietele și stilurile de viață moderne contribuie negativ la sănătatea generală prin deteriorarea sistemului nostru digestiv.
În literatura medicală, intestinul cu scurgeri este denumit și „hiperpermeabilitate intestinală”.
Ce cauzează intestinul cu scurgeri?
Intestinele sunt protejate de un singur strat de celule epiteliale specializate care sunt legate între ele prin proteine de joncțiune strânsă (sau TJ). Simptomele cu scurgeri intestinale sunt o consecință a defectarii acestui strat de celule ale intestinului.
Aceste joncțiuni strânse sunt poarta de acces a substanțelor nutritive dinspre intestine căre fluxul sanguin. Ele controlează ceea ce este permis să treacă în fluxul sanguin din sistemul digestiv. Peste 40 de proteine TJ diferite au fost acum recunoscute pentru a juca un rol în sănătatea intestinului. Fiecare au un rol foarte precis - trebuie să mențină un echilibru delicat care permite substanțelor nutritive vitale să intre în fluxul sanguin, în timp ce pentru restul de compuși blochează trecerea din sistemul digestiv în sânge. ( 1 )
Iată cum un raport publicat în revista Frontiers in Immunology descrie patologia intestinului cu scurgeri: ( 2 )
Căptușeala epitelială intestinală, împreună cu factorii secretați de aceasta, formează o barieră care separă gazda de mediu. În condiții patologice, permeabilitatea căptușelii epiteliale poate fi compromisă, permițând trecerea toxinelor, antigenelor și bacteriilor din lumen să pătrundă în sânge, creând un „intestin cu scurgeri”.
Când aveți un intestin cu scurgeri, anumite particule minuscule care nu ar trebui să poată pătrunde niciodată în fluxul sanguin încep să-și croiască drum. Există, de asemenea, anomalii în intestin care rezultă din molecule antimicrobiene, imunoglobuline și activități de citokine. Aceasta prezintă o problemă majoră, deoarece marea majoritate a sistemului imunitar se găsește în interiorul intestinului.
Rezultatul? O perturbare a inflamației acute și, uneori, reacții autoimune. O parte normală a răspunsului dvs. imunitar, care servește pentru combaterea infecțiilor și a bolilor, termină cu performanțe excesive, ducând la inflamații cronice, care stau la baza majorității bolilor .
Unele dintre cauzele ale intestinului cu scurgeri includ:
- Predispoziție genetică - anumite persoane pot fi mai predispuse la dezvoltarea unui intestin cu scurgeri, deoarece sunt sensibile la factorii de mediu care își „declanșează” corpul în inițierea răspunsurilor autoimune.
- Dieta slabă - în special o dietă care include alergeni și alimente inflamatorii, cum ar fi cereale ne-încolțite, zahăr, OMG-uri, uleiuri rafinate, aditivi alimentari sintetici și produse lactate convenționale.
- Stresul cronic
- Supraîncărcarea de toxine - inclusiv consum ridicat de medicamente și alcool. Intrăm în contact cu peste 80.000 de substanțe chimice și toxine în fiecare an, dar cele mai periculoase substanțe care provoacă scurgeri intestinale includ antibioticele, pesticide, apa de la robinet cu clor (vă recomandăm să cumpărați un filtru de apă de înaltă calitate pentru a elimina clorul și impuritățile), aspirina și AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).
- Dezechilibru bacterian - denumit și disbioză, ceea ce înseamnă un dezechilibru între speciile benefice și dăunătoare de bacterii din intestin. Un număr mare de dovezi arată acum că microbiota intestinală este importantă în susținerea barierei epiteliale și prevenirea reacțiilor autoimune. Cel puțin 10 la sută din toate transcripțiile genetice găsite în celulele epiteliale intestinale care sunt legate de imunitate, proliferarea celulară și metabolism sunt reglementate de microbiota intestinală.
-
Cât de grav este sindromul intestinal cu scurgeri?
Ei bine, conform unei revizuiri din 2014 a faptelor și a cercetărilor despre permeabilitatea intestinală (printre alte surse), starea cronică a hiperpermeabilității este legată de numeroase simptome și condiții de sănătate.
Care sunt simptomele intestinului cu scurgeri? Unele dintre cele mai proeminente semne pe care le-ați putea avea intestin cu scurgeri includ: ( 3 )
- Ulcere gastrice
- Diaree infecțioasă
- Sindromul intestinului iritabil
- Boli inflamatorii intestinale (Crohn, colită ulcerativă)
- Suprapopularea bacteriană a intestinului subțire ( SIBO )
- Boala celiacă
- Cancer esofagian și colorectal
- Alergii
- Infecție respiratorie
- Afecțiuni inflamatorii acute (sepsis, SIRS, insuficiență multiplă a organelor)
- Afecțiuni inflamatorii cronice (cum ar fi artrita)
- Tulburări tiroidiene
- Boli metabolice legate de obezitate (ficat gras, diabet de tip II, boli de inimă)
- Boală autoimună (lupus, scleroză multiplă, diabet de tip I, Hashimoto și multe altele) ( 4 )
- Boala Parkinson ( 5 )
- Sindromul oboselii cronice ( 6 )
- Propensiunea către creșterea în greutate sau obezitate ( 7 )
În timp ce aceste boli sunt legate de sindromul intestinal cu scurgeri, nu s-a dovedit că există o relație de cauzalitate; cu alte cuvinte, nu este încă stabilit că intestinul cu scurgeri cauzează oricare dintre aceste afecțiuni, doar că persoanele care au intestin cu scurgeri sunt mai susceptibile de a avea o serie de alte probleme de sănătate. Așadar, deși dovezile științifice nu au dovedit încă că hiperpermeabilitatea intestinală (sindromul intestinului cu scurgeri) este de fapt responsabilă pentru aceste afecțiuni, sugerează cu tărie că intestinul cu scurgeri și alte disfuncții tind să apară simultan. ( 8 )
Simptome și semne
De unde știi dacă ai intestinul cu scurgeri? Mai jos veți găsi șapte simptome cu scurgeri intestinale și afecțiuni precoce care pot indica o problemă cu sănătatea intestinului.
1. Sensibilități alimentare
Datorită atacului de toxine care pătrund în fluxul sanguin, sistemele imune ale persoanelor cu hiperpermeabilitate intestinală sunt supuse unor solicitări suplimentare care produce în masă diferiți anticorpi, ce pot face corpul lor mai susceptibil la antigeni din anumite alimente (în special gluten și lactoza din lactate). În studiile făcute ( 9 , 10 ) s-a concluzionat că alergiile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale intestinului scurgeri.
2. Boala inflamatorie a intestinului
Cercetătorii din Ungaria au descoperit în 2012 că permeabilitatea crescută a intestinului este adesea localizată la colon la persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil și colită ulcerativă . ( 11 ) Încă din 1988, oamenii de știință au sugerat că boala Crohn ar putea reprezenta un risc mai mare pentru persoanele cu intestin cu scurgeri. ( 12 )
Un mic studiu (observând 12 pacienți) a descoperit că suplimentarea cu zinc poate ajuta la rezolvarea disfuncției joncțiunii strânse în aceste cazuri, deși sunt necesare mai multe cercetări la scară mai mare pentru a confirma aceste rezultate. ( 13 )
3. Boala autoimună
Cheia pentru înțelegerea modului în care intestinul cu scurgeri poate provoca o boală autoimună este prin cercetările efectuate pe o proteină cunoscută sub numele de „ zonulină ”. Potrivit unui articol din 2011 publicat în revista Physiologic Reviews : ( 14 )
Zonulina este singurul modulator fiziologic al joncțiunilor strânse intercelulare descrise până acum care este implicat în traficul de macromolecule și, prin urmare, în echilibrul toleranței / răspunsului imun. Atunci când calea zonulinei fin reglată este dereglată la indivizii susceptibili genetic, pot apărea tulburări autoimune, inflamatorii și neoplazice atât intestinale, cât și extraintestinale.
Consumul de gluten poate declanșa această cascadă periculoasă. Cercetătorii Facultății de Medicină de la Universitatea din Maryland –SUA- au descoperit că glutenul activează semnalizarea zonulinei, indiferent de expresia genetică a autoimunității, ducând la o permeabilitate intestinală crescută la macromolecule. ( 15 )
Vestea bună este că, cel puțin în măsura în care intestinul cu scurgeri joacă un rol în condițiile autoimune, este reversibil și ar putea ameliora unele dintre aceste răspunsuri imune problematice. ( 16 )
4. Probleme tiroidiene
Una dintre bolile autoimune pe care sindromul intestinal cu scurgeri poate activa direct este boala Hashimoto. ( 17 ) Cunoscută și sub denumirea de „tiroidită cronică”, această tulburare este cumulată cu hipotiroidism (funcție tiroidiană scăzută), metabolismul afectat, oboseala, depresia, creșterea în greutate și o serie de alte disfuncții.
5. Malabsorbția nutrienților
In țimp s-au observat diferite deficiențe nutriționale cauzate afecțiunii de intestin cu scurgeri, inclusiv vitamina B12, magneziu și enzime digestive . Acele deficiențe comune de nutrienți sunt unul dintre motivele pentru care mulți nutriționiști prescriu multivitamine - în plus față de probiotice - pentru persoanele care suferă de probleme cu intestinele scurse.
6. Afecțiuni inflamatorii ale pielii
Descrisă pentru prima dată în urmă cu peste 70 de ani, teoria conexiunii intestin-piele a descris modul în care hiperpermeabilitatea intestinală poate provoca o serie de afecțiuni ale pielii, în special acnee și psoriazis . ( 18 ) Cremele și medicamentele cu liste nesfârșite de efecte secundare (uneori periculoase) sunt adesea prescrise pentru aceste afecțiuni ale pielii, totuși există dovezi de câteva decenii că o parte din cauza principală ar putea exista în intestin.
7. Probleme de dispoziție și autism
Potrivit unui studiu publicat în revista Neuroendocrinology Letters , s-a arătat că intestinul cu scurgeri cauzează diverse tulburări neurocognitive. De exemplu, răspunsul inflamator caracteristic hiperpermeabilității intestinale declanșează eliberarea de citokine pro-inflamatorii și alte substanțe chimice despre care se crede că induc depresia . ( 19 )
Un studiu publicat în revista Nutritional Neuroscience a descris „cercul vicios dintre afectarea sistemului imunitar și creșterea disbiozei care duce la scurgere de intestin și compuși neurochimici și / sau producere și absorbție de xenobiotice neurotoxice”.
Autorii continuă să descrie concluziile dintr-o serie de studii care indică teoria lor că autismul poate fi legat de problemele din microbiomul intestinal , în special în primul an de viață. ( 20 ) Este de fapt o ipoteză obișnuită în știința modernă că intestinul cu scurgeri este puternic legat de autism. ( 21 )
Ceea ce trebuie să spună comunitatea medicală despre sindromul de intestin cu scurgeri
Majoritatea medicilor convenționali susțin ideea că intestinul cu scurgeri este real?
WebMD se referă la intestinul scurgător ca „ceva misterios”. ( 22 ) Acest lucru nu este surprinzător, deoarece nu este un diagnostic ce s-a predat până în prezent în facultățile de medicină. Gastroenterologul Donald Kirby, MD - Director al Centrului pentru Nutriție Umană din Cleveland Clinic spune că, „medicii nu știu suficient despre intestin, care este cel mai mare organ al corpului în care este concentrata cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar”.
Pentru a agrava lucrurile, agențiile guvernamentale au contribuit, de asemenea, la confuzie. Potrivit Serviciului Național de Sănătate al Regatului Unit (NHS), „În prezent există puține dovezi care să susțină teoria conform căreia un intestin poros este cauza directă a oricăror probleme semnificative, pe scară largă”. ( 23 )
Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord. O analiză a mesei rotunde citează cercetătorii de la șapte universități europene diferite în 2014 care au convenit asupra următoarelor: ( 24 )
Modificarea barierei intestinale pare să aibă consecințe multiple, facilitând apariția unei varietăți de boli, în funcție și de alte cauze , respectiv, de condițiile genetice sau epigenetice . Semnificația crescândă a barierei intestinale și a translocației bacteriene ridică întrebările cu privire la modul în care putem îmbunătăți funcțiile barierei intestinale și microbiota intestinală.
Așadar, deși este încurajator faptul că știința se apropie de faptul că sindromul intestinal cu scurgeri este o problemă reală, nu suntem în niciun caz într-un punct în care există instrumente de diagnostic standard pentru testarea și tratarea intestinului cu scurgeri.
În lumea medicală occidentală / convențională, dacă nu există criterii de diagnostic standard pentru o boală, atunci nu există terapii sau tratamente specifice disponibile. Mai mult, dacă nu există modele de tratament „dovedite”, atunci majoritatea medicilor nu au altă alegere decât să urmeze ceea ce consideră că este „calea sigură” și să prescrie medicamente care tratează numai simptomele intestinelor scurse. De exemplu, medicamentele (cum ar fi inhibitorii pompei de protoni sau antiacidele) pot fi utilizate pentru a gestiona simptome precum medicamentele pentru reflux acid, dar aceste medicamente nu rezolvă problema rădăcinii.
Deoarece o mare parte din comunitatea medicală neagă existența intestinului cu scurgeri, este esențial să înțelegeți ce este intestinul care se scurge și ce trebuie să aveți în vedere în cazul în care dumneavoastră sau o persoană dragă sunteți afectată de acesta. Vestea bună este că mulți practicanți de medicină funcțională și integrativă au o înțelegere mai mare a acestei afecțiuni decât au făcut-o chiar acum un deceniu. Acestea sunt mult mai susceptibile să vă ajute să determinați dacă suferiți de sindromul intestinului cu scurgeri și să vă oferiți instrumente care să vă ajute să vă reparați intestinul.
Cum scapi de intestinul scurgeri?
Acum, că am vorbit despre simptome, cauze și opinii ale intestinului cu scurgeri, să vorbim despre cum să testăm și să reparăm intestinul cu scurgeri.
Cum testați dacă există intestine scurse?
Sunt disponibile mai multe teste ale sindromului de intestin cu scurgeri care vă pot ajuta să confirmați un diagnostic și să vă orientați în direcția corectă a tratamentului. Testele sunt utile pentru identificarea sensibilităților specifice și pentru a descoperi ce tipuri de toxine sau deficiențe contribuie la simptomele dumneavoastră. Testele de scurgere a intestinului includ:
- Teste de Zonulină sau Lactuloză
- Test de intoleranță alimentară IgG (se recomandă anticorpii de tip IgA anti-transglutaminază tisulară ca fiind cel mai bun test neinvaziv în cazul unei suspiciuni de boală celiacă)
- Teste de scaune
- Teste de deficiențe de vitamine și minerale acide organice
- Testul lactolozei manitol
Ce tratamente intestinale scurgeri sunt disponibile?
Pașii de bază pentru vindecarea intestinului cu scurgeri sunt după cum urmează:
- Îndepărtați alimentele și factorii care afectează intestinul.
- Înlocuiți- le cu alimente vindecătoare, pe măsură ce urmați o dietă antiinflamatorie cu intestin curat.
- Reparați intestinul cu suplimente intestinale specifice, cum ar fi acidul butiric.
- Reechilibrează- ți microbiomul cu probiotice (bacterii benefice). Acest lucru este esențial, deoarece bacteriile din intestin sunt o componentă majoră a barierei intestinale. Ele contribuie la promovarea rezistenței la colonizarea speciilor de bacterii dăunătoare sau patogene prin concurența pentru nutrienți. Microbiota intestinală reglează, de asemenea, digestia și absorbția nutrienților și ajută la furnizarea de energie a celulelor epiteliale.
Două dintre cele mai comune întrebări pe care oamenii le pun sunt: „Ce pot să mănânc dacă am sindromul de intestin cu scurgeri? Și ce NU ar trebui să mănânc când am intestinul care scurg? ”
Dacă vă confruntați cu intestin cu scurgeri sau cu alte probleme gastrointestinale, eliminați alimentele procesate - inclusiv cereale ne-încolțite, cele ce au zahăr adaugat, OMG-uri, uleiuri rafinate, aditivi sintetici și produse lactate convenționale. O dietă vindecătoare a sindromului de intestin cu scurgeri include alimente precum:
- Bulion de oase (gelatina făcută in casă din oase de vită)
- Produse lactate crude (cum ar fi kefir, iaurt, unt și brânzeturi crude)
- Legume fermentate și alte alimente probiotice. Probioticele pot ajuta la refacerea intestinelor scurse prin îmbunătățirea producției de proteine de joncțiune PJ care se apără împotriva permeabilității intestinale.
- Produse din nucă de cocos
- Semințe încolțite (cum ar fi semințele de chia, semințe de in și semințe de cânepă)
- Alimente cu acizi grași omega-3 , în special somon și alți pești- de preferat nu de crescătorie.
- Ierburi și condimente. Salvie, rozmarin, musetel, pătrunjel, radacina de astragalus, ashwagandha, Schinduf, busuioc, mentă, sunătoare etc
- Alte alimente antiinflamatoare bogate în nutrienți, cum ar fi carnea de vită (hrănită cu iarbă), mielul, legume proaspete și majoritatea fructelor, oțet de mere, fructe de mare și alte superalimente.
Concluzii:
- Sindromul intestinal cu scurgeri este cauzat de funcționarea defectuoasă a joncțiunilor intestinale ale tractului digestiv, permițând particulelor mai mari decât de obicei să treacă din sistemul digestiv în fluxul sanguin conducând la inflamație cronică și imunitate slabă.
- Deși nu au fost încă stabilite oficial relații cauzale, intestinul cu scurgeri este corelat cu un număr mare de probleme și boli, inclusiv tulburări digestive, depresie, autism, boală celiacă, boală autoimună și multe altele.
- Simptomele intestinale frecvente includ: sensibilități alimentare, probleme digestive, boli autoimune, disfuncții tiroidiene, malabsorbție a nutrienților, afecțiuni inflamatorii ale pielii și probleme legate de creier, cum ar fi depresia și autismul.