alimentația bolnavului de cancer
Recuperarea pacientului implica o terapie integrată în care trebuie îndeplinte:
- Stoparea dezvoltarii tumorii si dizolvarea masei tumorale. Tratamentul CATAVIT face aceasta păstrând homeostaza (echilibrul în procesele interne) organismului. Acest produs şi-a dovedit eficienţa şi în monoterapie. Chiar daca tumorile s-au resorbit şi nu mai sunt palpabile sau vizibile clinic, pacientul trebuie să ştie că mai exista înca în organism unele ţesuturi neoplazice imature. Acestea sunt mai rezistente decat celulele canceroase si pot produce revenirea bolii, chiar in alt organ. De aceea tratamentul CATAVIT trebuie urmat toată perioada prescrisă.
- Detoxifierea organismului. Organismul are mecanisme de autovindecare proprii. Ceea ce împiedica funcţionarea corectă a acestora este blocarea acestuia de toxinele generate de tumoră, de celulele tumorale distruse (eliminarea acestora este numită şi digestia parenterală) , de medicamente iar pentru unii dintre pacienţi de efectul supraalimentatiei (în plus, mulţi consideră greşit că dacă pacientul slabește - proteina animală: ouă, carne, lapte - ajută organismul – nu, pacientul slabește pentru că ficatul nu funcționează bine). Pentru aceasta trebuiesc urmate exact procedurile de detoxifiere prezentate mai jos.
- Alimentație antiinflamatoare. Sucuri verzi, sucuri din legume de sezon fără zahăr sau îndulcitor
- Sprijinirea refacerii functiilor metabolice din interiorul si exteriorul tractului digestiv. Refacerea funcţiei ficatului şi a celorlalte organe afectate. Terapiile personalizate constau în suplimentarea cu enzime digestive, aminoacizi, minerale si vitamine.
- Identificarea si eliminarea substantelor alergene din alimentaţie ,i din locuinţă.
Neîndeplinirea corectă a acestor terapii cumulate întarzie procesul de vindecare.
1. Indicatiile de administrare a medicamentului CATAVIT sunt in prospectul produsului.
2. Tratamentului de detoxifiere este compus din 2 parti ce trebuie urmate împreună. Acesta consta din administrarea pacientului a cate unui pahar de suc la fiecare ora (conform protocolului atasat), si in paralel si neaparat impreuna cu sucurile, a efectuarii a 1 - 4 clisme pe zi cu cafea (explicate in amanunt mai jos).
Acest tratament necesită ajutorul unui însoțitor pe tot parcursul zilei - mai ales in cazurile avansate, în care este în joc viața pacientului, deoarece pacientul este foarte slabit.
Cititi cu atentie aceste informatii! Dacă aveţi apoi întrebari, contactaţi-ne telefonic sau cereţi lămuriri ( inclusiv pentru sfaturi privind achiziţia unui storcator pentru sucuri).
Pentru a cunoaşte temeinic aceste recomandari, este necesar să le recitiţi mereu, tot timpul tratamentului, pentru a nu vă abate cu nimic.
ALIMENTE NECESARE
Această dietă diferă esenţial de alimentaţia obişnuită. Ea constă mai ales în: fructe, sucuri de fructe, de legume şi verdeţuri, legume, salate, supe speciale, cartofi, făină de ovăz, etc.
Toate preparate proaspăt şi fără sare. Sarea adaugată în alimente are ca efect nedorit eliminarea apei din celule (o deshidratare foarte periculoasă). Este indicat consumul de alimente bogate in potasiu, care au rolul invers de a produce electrolitic o absorbţie a apei in celulă. Ca înlocuitor de sare se va folosi sare fără sodiu (Clorura de Potasiu) ***
Regimul dietetic are sarcina principală de a detoxifia organismul în întregime, de a restabili funcţiile hepatice şi metabolismul: modificările digestiei alimentare de la ingestie şi până la eliminare.
Nici regimul dietetic luat separat şi nici medicația luată separat nu sunt eficiente. Pentru a avea succes, ele trebuie combinate (asociate). Alimentele recomandate sunt uşoare şi se digeră rapid; organismul necesită porţii mai mari şi care să fie servite mai des. Mâncaţi şi beţi dacă vă e foame, chiar şi în timpul nopţii - dar numai alimentele recomandate.
Interzise TOTAL
NICOTINĂ si SAREA şi substituenţii săi. Citiți constituenții produselor, în caz că sunteți nevoit sa folosiți anumite produse prepreparate, pentru a nu conține compuși ai sodiului folositi in industria alimentara pentru îmbunataţirea artificială a gustului - amelioratori de gust: nitrit de sodiu, glutamat de sodiu etc).
ALIMENTE INTERZISE
ciocolată, cacao, cafea (şi cea instant) (în primele 2 luni nu cafea ingerată pe gură, apoi doar în cazul în care se ia ulei de ricin), frişca, castraveţi, sare amară (ca purgativ), toate alimentele rafinate sărate, sare, afumaturi (toate alimentele afumate), sulfurate (fructe uscate sulfurate), grăsimi (de orice fel, vegetale sau animale), îmbuteliate, conservate în cutii de tablă, îngheţate, conservate (păstrate), alcool, vin, bere, avocado, băuturi comerciale îmbuteliate, bicarbonat de sodiu în alimente, pastă de dinţi, gargară, zahăr candel (dropsuri) prăjituri, cozonac, checuri, ananas, condimente (piper, ardei iute), zahăr (alb), ceai negru (rusesc, chinezesc etc.), făină albă şi produsele din făină albă (pâine albă etc.), ciuperci, nuci, ulei vegetal, fluorul din pasta de dinţi, vopsitul părului şi permanentul.
Sunt interzise temporar, până la următoarea menţiune a medicului specializat în terapie:
untul peştele
brânza carnea
ouăle laptele de orice fel
USTENSILE
Nu se folosesc: oale sub presiune şi recipiente sau ustensile din aluminiu.
Se vor folosi ustensile şi vase din oţel inoxidabil, sticlă, ceramică, fontă, vase smălţuite.
USTENSILE PENTRU PREPARAREA SUCURILOR
Se folosesc: storcătoare (prese), maşini de tocat fructe şi legume, separate.
Nu se vor folosi: maşini formate dintr-o bucată, cum fi: centrifuge, mixere sau roboţi de bucătărie, deoarece prin aceste procedee mecanice de extractie se distrug enzimele vii din legume si fructe.
*Apa fluorinată este interzisă pentru uzul intern (influenţează negativ tumorile). Folosiți un filtru de pe alimentarea cu apa rece pentru baut si facut mancare. Filtrele pe carbon activ sunt relativ iefitine și utile dar sunt mai utile cele cu 4 tipuri de filtre (
INSTRUCŢIUNI CU PRIVIRE LA ALIMENTELE NECESARE
FRUCTE (NU CONSERVATE)
Se vor folosi fructe proaspete în cantităţi mari:
mere mango prune
caise pepene galben pere
banane portocale piersici
cireşe struguri grapefruit
stafide negre mandarine etc.
Perele şi prunele se digeră mai uşor atunci când sunt fierte înăbuşit în suc propriu, cu capac etanş, la foc mic.
Se pot folosi de asemenea şi alte fructe fierte, preparate în acelaşi mod. Se pot folosi fructele uscate nesulfurate, cum sunt stafidele, perele, curmalele, smochinele, caisele, prunele, sau fructe amestecate, spălate, înmuiate şi fierte înăbuşit.
INTERZISE (2) (vezi lista de la paginile precedente)
Toate boboasele şi ananasul, deoarece conţin acizi aromatici care produc reacţii nefavorabile.
Avocado, nuci - conţin mulţi acizi graşi. Castraveţi.
SUCURI (zilnic)
întotdeauna preparate proaspăt (pahar de 200 ml) Porţia zilnică (nu conservată), imediat după presare:
Un program tipic de 9 pahare de sucuri (150ml) şi 3 mese regulate, este după cum urmează:
7:45 AM - doza de 10 picaturi Catavit dizolvate in 50 ml de apa
8:00 AM - mic dejun
9:00 AM - Un pahar de suc verde (suc din frunze de spanac, salata verde, frunze de sfecla, patrunjel, etc)
10:00 AM - Un pahar de suc de morcov+mere +ghimbir+sfecla rosie
11:00 AM - Un pahar de suc de morcovi + mere+ghimbir+sfecla rosie
12:00 - Un pahar de suc verde (Spanac, patrunjel, salata etc)
12:45 - doza de 10 picaturi Catavit dizolvate in 50 ml de apa
13:00 - masa de pranz
14:00 - Un pahar de suc verde (Spanac, patrunjel, salata etc)
15:00 - Un pahar de suc de morcovi
16:00 - Un pahar de suc de morcovi
17:00 - Un pahar de suc de mere, suc de morcov
18:00 - Un pahar de suc verde
18:45 - doza de 10 picaturi Catavit dizolvate in 50 ml de apa
19:00 - cina.
La fiecare pahar de suc se adaugă 1 picatură de Lugol (iod biodisponibil)
Nu beţi apă (deoarece întreaga cantitate de lichid se găseşte în susuri şi supă).
Sucul de frunze verzi se face fără Lugol (iod biodisponibil).
PREPARAREA SUCURILOR
Sucuri din citrice. Pentru stors folosiţi numai un storcător din sticlă, plastic, porţelan sau un storcător electric.
Nu folosiţi un storcător în care jumătate de portocală este stoarsă cu coajă cu tot (coaja conţine acizi graşi dăunători şi substanţe aromatice).
Nu folosiţi storcătoare din aluminiu.
Sucul de mere şi morcovi: se folosesc mere şi morcovi în cantităţi egale.
Spălaţi merele, nu le cojiţi. Tăiaţi-le şi îndepărtaţi miezul cu seminţe.
Spălaţi morcovii cu o periuta, nu le răzuiţi coaja.
Utilizaţi o maşină de tocat şi separat un storcător. Daca nu puteti cumpara un astfel de dispozitiv (este mai scump), va rog sa ne contactati telefonic, pentru a va recomanda unele solutii practice.
Nu folosiţi centrifuge, mixere pentru suc, roboţi de bucătărie etc.
Dacă pacientul merge din nou la muncă, sucul de mere şi de morcovi se poate păstra două, maximum trei ore într-un termos (nu în frigider).
Suc de frunze verzi, procuraţi, pe cât posibil, cât mai multe din tipurile de frunze menţionate mai jos (nu altele):
- Andive • Lăptucă (salată verde)
- Lăptucă (salată cu frunze Frunze de varză roşie (2-3 lungi)
- Ardei verde gras (un sfert) • Frunze tinere de sfeclă de zahăr
- Măcriş de baltă •Patrunjel
• Salată verde
Atunci când tocaţi, adăugaţi câte un măr mijlociu (potrivit) pentru fiecare pahar.
Tocaţi, stoarceţi, presaţi şi beţi imediat.
Procesul de stoarcere: luaţi 1-2 bucăţi de material aspru, nailon - pătrat de 30 cm - puneţi o ceaşcă plină cu pastă în centrul materialului umezit, împăturiţi în trei în ambele direcţii şi stoarceţi sau presaţi.
După prepararea fiecărui suc, clătiţi materialul şi fierbeţi-l în apă cu săpun vegetal în fiecare seară, clătindu-1 apoi temeinic. Este foarte important să curăţaţi bine aparatele folosite şi pânza. Dacă sucul ia gust de la pânză, folosiţi un material nou.
Ceea ce rămâne după stors se poate folosi numai pentru compost în grădină.
PREPARAREA LEGUMELOR
Folosiţi toate legumele (toate preparate proaspăt şi fără sare), cu excepţia ciupercilor, a frunzelor de morcovi sau de ridichi şi a muştarului verde.
Legumele trebuie gătite fără apă, încet, la foc mic, până sunt gata. Pentru a împiedica arderea lor, puneţi una sau două plăci de metal gros sub cratiţă. Puteţi adăuga din supa specială rămasă. Apa de la spanac este mult prea amară pentru a putea fi folosită, aşa că trebuie scursă. Ceapa, prazul şi roşiile au suficient lichid pentru a fi folosit la gătit. Sfecla se găteşte asemenea cartofilor, în coajă, cu apă. Legumele se spală şi se curăţă bine dar nu se cojesc şi nu se răzuie. Cratiţa trebuie să fie acoperită ermetic pentru a împiedica eliminarea aburului în afara ei. Capacele trebuie să fie grele şi să se potrivească perfect. Sunt bune si vasele care fierb alimentele in abur. Pacientul trebuie să consume numai alimente proaspăt preparate (nu din frigider, nu de pe o zi pe alta).
Nu se cumpără morcovi, fructe sau legume în pungi (saci) de plastic; nu se vor folosi nici cartofi şi nici portocale care au adaos de coloranţi, conservanţi etc.
Insecticidele care au fost pulverizate nu se pot îndepărta prin spălare, întrucât acestea sunt absorbite în interiorul plantelor prin frunze sau rădăcini.
Pentru a varia aromele, se pot folosi cantităţi foarte mici numai din următoarele plante (condimente): cuişoare, anason, frunze de dafin, coriandru, mărar, fenicul dulce, nucşoară, magheran, rozmarin, salvie, şofran, cimbru, mâcriş, cimbru de vară.
Se pot utiliza în cantităţi mari: arpagicul, ceapa, usturoiul şi pătrunjelul, care pot de asemenea să îmbunătăţească gustul. Condimentele trebuie folosite cumpătat deoarece ele pot contracara reacţia de vindecare.
SALATE
Sunt foarte importante următoarele legume crude (rase fin dacă este nevoie, sau tocate mărunt), amestecate sau separat:
- Mere şi morcovi • Conopidă
- Lăptucă
- Cicoare • Ridichi de lună şi alte tipuri
- Roşii • Praz
- Ardei verde gras • Arpagic
- Andive • Ţelină
Sosuri, opţional amestecaţi două linguri de suc de lămâie sau de oţet, două linguri de apă, o lingură de zahăr brut (melasă), o ceapă mică tocată şi hrean proaspăt ras (nu conservat).
REPETĂM: - FĂRĂ ULEI; FĂRĂ GRĂSIMI.
Supa specială (tip Hipocrate):
Pentru o persoană se foloseşte o oală de doi litri şi următoarele legume, care se acoperă cu apă:
- două cepe mijlocii
- căpăţână de ţelină mijlocie
(dacă nu este sezonul, se poate înlocui cu 3-4 lujeri cu frunze
- rădăcină mijlocie de pătrunjel
- două bucăţi de praz mic (se pot înlocui cu două cepe mici)
- puţin pătrunjel verde (nu prea mult)
- 750 grame roşii, sau chiar mai mult
- 1/2 kg de cartofi
Nici una dintre aceste legume nu se cojeşte; se curăţă bine prin spălare, apoi se taie în bucăţi mari; se fierb încet la foc mic timp de trei ore; apoi se pasează prin sită în cantităţi mici; nu trebuie să mai rămână fibre
Cantitatea de apă folosită pentru gătit poate varia în funcţie de gustul fiecărei persoane şi în funcţie de consistenţa dorită. Lăsaţi supa să se răcească înainte de a o depozita. Se păstrează în frigider acoperită bine maximum două zile, se încălzeşte doar cantitatea necesară.
CARTOFII:
Cartofi copţi. Se pot consuma cu supă, sos de mere sau cu iaurt (dacă este prescris iaurtul).
Pentru variaţie se pot consuma cartofi fierţi în coajă sau făcuţi piure (cu puţină supă). Cartofii dulci se pot consumă doar o dată pe săptămână.
Salata de cartofi: se folosesc cartofi fierţi, cojiţi şi tăiaţi, peste care se adaugă sosul indicat, atunci când sunt încă fierbinţi.
FĂINĂ DE OVĂZ (TERCI DE OVĂZ)
Dimineaţa la micul dejun.
Zilnic se consumă o porţie mare de făină sau fulgi de ovăz. Se fierbe o jumătate de ceaşcă de făină de ovăz, împreună cu o ceaşcă de apă
*Usturoiul se poate folosi la discreţie pentru gătit, sau ca mujdei proaspăt în supa fierbinte.
Se fierbe încet, circa 5 minute. Se consumă cu:
- Banane • Mere crude rase
- Suc de mere • Caise
- Stafide • Dovleac
- Piersici etc. • Prune uscate fierte înăbuşit
Nu se consumă, lapte, paine de grau sau faina de grau în amestec.
Se foloseşte pâine de secară fără sare un terci de faina de secara sau mamaliga (faina de porumb).
Ocazional se pot consuma: orez, linte, pesmet din resturile uscate de pâine de secară.
ZAHĂR ŞI ÎNDULCITORI
Utilizaţi zahăr brun nerafinat, zahăr cafeniu, melasă nesulfuroasă, cel mult 1 lingura pe zi. Abtinerea de la aceasta cantitate minima ajuta în vindecare.
CEAI DE MENTĂ
Se foloseşte atunci când alimentele nu sunt tolerate, în indigestii sau în timpul perioadei de reacţie (izbucnire), greaţă sau gaze.
Pentru preparare - se pun două linguriţe de frunze de mentă uscată peste două ceşti de apă fiartă, se mai fierbe 5 minute şi se strecoară.
Adăugaţi zahăr cafeniu şi suc de lămâie, după gust
UN EXEMPLU DE MENIU
Adaptaţi meniul în funcţie de alimentele de sezon.
MICUL DEJUN
- O porţie mare de terci de ovaz.
•Pâine neagră de secară, prăjită sau simplă, cu fructe fierte înăbuşit, din care au fost prescrise (fără conservanţi).
PRÂNZ
• Salată (legume crude)
•Un pahar cu supă caldă
- Un cartof mare, copt
- Legume fierte în suc propriu
- Desert: fructe crude sau fierte înăbuşit în suc propriu
CINA
• Salată (legume crude)
•Brânză de vaci şi lapte bătut smântânit (0% grăsime),
- Un pahar cu supă caldă
- Un cartof mare, copt
- Două tipuri de legume, gătite
- Desert: fructe crude sau fierte înăbuşit în suc propriu.
REFACEREA FICATULUI
Acest tratament trebuie urmat cu stricteţe - cel putin 18 luni, în funcţie de refacerea ficatului şi a celorlalte organe (uzual, tratamentul este urmat timp de 2 ani).
Ficatul este principalul organ pentru regenerarea metabolismului corpului întreg: transformarea alimentelor de la ingestie până la eliminare.
Este recomandat să nu începeţi tratamentul, dacă nu e posibil să îl urmaţi strict şi complet.
CLISMELE
In detoxifiere clismele au cea mai mare importanta. Este importanta administrarea cat mai frecventa a clismelor ziua si noaptea la inceputul tratamentului - facute din 4 in 4 ore. Clismele sunt de mare ajutor si in ceea ce priveste reducerea durerilor. Pacientul are sa constate aceasta si o sa le ceara singur. Nu se fac clisme prea înalte (cu prea mult lichid)
A. CLISMA CU CAFEA:
Puneţi 3 lingurite de cafea filtru (nu instant) la un litru de apă; lăsaţi să fiarbă trei minute şi apoi fierbeţi la foc mic încă 15 minute. Strecuraţi şi folosiţi la temperatura corpului.
Cantitatea zilnică se poate pregăti o dată (se poate pregăti o cafea concentrată, care apoi se diluează până la concentraţia necesară).
Cafeina este absorbita de vena hemoroidala care e înfasurata pe portiunea descendenta a colonului. Acea vena are o functie de drenaj nu de distributie ca arterele. Ea face parte din sistemul venos portal care transporta cofeina direct in ficat (si alte substante active din cafea: cafestolul, kahweolul si potasiul). Astfel ficatul e fortat sa produca glutation-S tranferaza (GST e o enzima ce curata sangele) si bilă
B. CLISMĂ CU CEAI DE MUŞEŢEL:
Luaţi o măsură de flori de muşeţel cât o ceaşca de cafea şi 600 ml de apă; fierbeţi la foc mic, acoperit, timp de 30 de minute. Strecuraţi şi păstraţi ceaiul într-un vas de sticlă. Luaţi un litru de apă la temperatura corpului şi adăugaţi o jumătate de pahar de extract de muşeţel şi 3 picături de cofeină (se gaseste la farmacie).
C. TRATAMENTUL CU ULEI DE RICIN
Pentru tratamentul cu ulei de ricin sunt necesare următoarele: la 10 dimineaţa se iau două linguri pline cu ulei de ricin şi apoi se bea o ceaşcă de cafea neagră. După 5 ore, la orele 15.00, se face o clismă cu ulei de ricin, după cum urmează: se pun în vasul de clismă cele 3-4 linguri de ulei de ricin la care se adaugă 1 litru de cafea şi în plus 5 grame de sapun de casa (fără adausuri chimice) şi 1/2 linguriţă de bilă de bou degresată şi uscată; amestecaţi totul până devine ca o emulsie. În loc de cafea se poate folosi şi 1 litru de apă caldă, plus 3 picături de cofeină (fără sodiu) cu benzonat de potasiu.
Sodiul, după cum aţi citit, nu este permis în tratamentul contra cancerului.
Clisma cu ulei de ricin trebuie amestecată în timpul administrării - altfel uleiul pluteşte la suprafaţa lichidului şi poate rămâne în vas.
"Uleiul de ricin poate fi luat la 15 minute după suc la ora 10.15 dimineaţa.
ATENŢIE: O mare parte dintre pacienţi nu tolerează bine uleiul de ricin după micul dejun. Un protocol de rezervă este următorul: la 7.00 dimineaţa se iau două linguri pline cu ulei de ricin şi o ceaşcă cu cafea neagră. La 7.05 se face o clismă cu cafea neagră (imediat după ce s-a băut uleiul); la 7.30 se mănâncă o bucată mică de fruct moale. 8.00 Micul dejun şi sucul. Până la clisma cu ulei de ricin şi săpun lichid de la prânz (ora 12.00) din jumătate în jumătate de oră trebuie consumată cel puţin o bucată mică de fruct moale, pentru a preveni crampele.
Asa cum s-a scris mai sus este necesar ca pacientul să bea din oră în oră suc de legume proaspăt preparat. Acesta constă din patru pahare de suc de mere şi morcovi (sau de dovleac turcesc – este de preferat)în părţi egale şi patru pahare de suc de frunze verzi. Toate aceste sucuri conţin din belşug enzime oxidative active
TOATE CLISMELE SE VOR FACE ÎN POZIŢIE CULCAT PE PARTEA DREAPTĂ, CU GENUNCHII ÎNDOIŢI SPRE ABDOMEN
Sucurile trebuie consumate la intervale regulate de o ora, alternativ de legume si fructe (in care se adauga cate o picatura de Lugol (ios biodisponibil) cu cele din frunze verzi (fara Lugol).
Trebuie stiut ca, dupa ce masele tumorale s-au resorbit si nu mai sunt palpabile ori vizibile clinic, mai exista in organism unele tesuturi neoplazice imature, sau celule ascunse in ganglionii limfatici, in vasele limfatice sau in tesuturile necrotice. Aceste celule imature nu raspund atat de rapid la tratament ca celulele neoplazice mature.
- Terapia de mai sus de detoxifiere va ajuta initial si la sprijinirea functiei metabolice si de refacere a functionarii corecte a ficatului. În masura în care pacientul se reface si poate mânca hrană solidă recomandăm folosirea unor suplimente alimentare (cu intelegerea ajutorului pentru organism pe care îl aduce fiecare). O prezentare a lor, a alimenteleor din care sunt extrase si a modului cum trebuie combinate, o găsiţi separat (SUPLIMENTE ALIMENTARE RECOMANDATE)
- Pacientul bolanv de cancer, mai ales in cazurile grave, este foare sensibil la orice substanta chimica folosită în curățenie și la mirosuri artificiale (arome chimice). Cumpăraţi cantități limitate de produse chimice de uz casnic, doar ceea ce aveți de gând să folosiți imediat. Minimizaţi depozitarea substanțelor chimice în casă. Chiar și atunci când ambalajele sunt sigilate, substanțe chimice pot sublima (difuzeaza in aer) în casă.
Enzime digestive. Puteți folosi, funcție de alimentația pacientului, enzime digestive. Combinația cea mai bună de enzime se alege funcție de alimentatia pacientului. Enzimele ajută în digerarea hranei și sunt produse de ficat. Daca acesta este afectat grav, opțiunea rămasă este de a suplimenta prin alimentație până la refacerea funcției ficatului.
Formula de enzime va contine enzime digestive: Amilaza, Proteaza, Glucoamilaza, Lipaza, Celulaza, Lactază, Pectinază/Fitiaza, romelaina, papaină, pancreatina, tripsina, chimotripsina. Sunt pe piață mai mulți furnizori de enzime de calitate.
Lista de control pentru un pacient bolnav de cancer care urmeaza terapia
Raspunsul la fiecare intrebare ar trebui sa fie „da"; orice abatere existenta, de obicei incetineste sau opreste procesul de vindecare. „Este recomandabil sa nu incepeti tratamentul pana cand nu pregatiti totul pentru urmarea stricta a acestuia. Deci, daca raspundeti la toate intrebarile cu DA, incepeti tratamentul.
- Utilizati un storcator corespunzator? (tocarea si stoarcerea sa fie doua procese separate). Storcatoarele cu centrifuga conduc la esecuri.
- folositi o doza zilnica de spirulina de cel putin 1 gram pe zi?
- Apa pentru gatit si pentru clisma este fara fluor, clor, substante care reduc duritatea apei sau alte substante chimice? (O serie de ape imbuteliate contin fluor). Ati montat un filtru de carbon activ la robietul din bucatarie (cel pentru apa de baut si pregatire mancare)?
- Au fost eliminate sarea, tutunul, alcoolul si ceaiul negru?
- Au fost eliminate toate condimentele, cu exceptia celor permise?
- Au fost eliminate medicamentele (cu exceptia Aspirinei)?
- Au fost înlăturate pasta de dinti sau tratamentele care contin fluor, bicarbonat de sodiu, sare etc?
- S-au indepartat din casa toate spray-urile, solutiile pentru improspatarea aerului, insecticidele, mirosul (vapori) de la zugraveala, vopsea cu ulei, duco etc., precum si alte materiale asemanatoare?
- S-au inlaturat deodorantele, vopseaua de par, coafurile permanente si rujul de buze?
- Au fost excluse din dieta proteinele interzise, grasimile, uleiurile si celelalte alimente interzise?
- Sunt combinate (asociate) regimul dietetic, medicaţia si regimul de clisme in calitatile stabilite
- Au fost indepartate articolele pentru gatit facute din aluminiu?
- Expunerea la razele solare si la televizor este minima?
- Legumele si fructele din dieta si cele folosite pentru sucuri au fost cultivate biologic natural (fara insecticide, pesticide, erbicide)? Continutul nutritiv al unui produs biologic organic este adeseori de cateva ori mai mare decat cel al unui produs agricol obisnuit (cu îmgraşăminte chimice industriale).
- Pacientii si ajutoarele lor din familie ințeleg reacțiile si importanta detoxifierii? Ei inteleg ca in timpul reactiilor, izbucnirilor sau a oricaror dureri sau disconfort, clismele cu cafea se pot administra mai frecvent? Inteleg de asemenea importanţa tratamentelor cu ulei de ricin?
- Persoana care ajută pacientul înţelege cum să modifice dieta în timpul reacţiilor şi izbucnirilor?
- Pacientul este ajutat îndeajuns? Pacientul trebuie să se odihnească şi să-şi conserve energia pentru a favoriza vindecarea.
- Este hrana variată şi preparată apetisant?
- Storcatorul de fructe si legume a fost curatit corect dupa utilizare? Pacientii sunt mult mai sensibili la infectii de orice fel.
- S-a înţeles faptul că uneori este necesară revenirea la un program strict, intens, asemănător celui din primele 3-4 săptămâni?
- Modificările din cadrul terapiei au fost făcute corespunzător şi în concordanţă cu starea pacientului?
- Pentru prepararea supei se foloseşte o râşniţă (maşină de tocat) pentru alimente?
- Se folosesc pentru sucuri, atunci când este posibil, merele acrişoare mai degrabă decât merele dulci?
- Folositi o cafea ecologica pentru clisme?