Deficitul de iod
Deficitul de iod este acum considerat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept cel mai răspândit și ușor de prevenit caz de afectare a dezvoltării cognitive la copii din lume. Cel puțin 30 de milioane suferă de această afecțiune care poate fi prevenită.
Iodul este un oligomineral și o componentă esențială a hormonilor tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Acești hormoni reglează activitățile metabolice ale majorității celulelor și joacă un rol vital în procesul de creștere și dezvoltare timpurie a majorității organelor, în special a creierului. Aportul inadecvat de alimente bogate în iod duce la o producție insuficientă a acestor hormoni, care afectează negativ mușchii, inima, ficatul, rinichii și creierul în curs de dezvoltare.
Iată statistici privind deficitul de iod care vă pot surprinde:
- Sondajul National de Sanatate Nutritionala de Examinare a raportat ca nivelul de iod a scazut cu 50% in ultimii 30 de ani.
- Mai mult de 96 la suta din cei peste 5.000 de pacienti testati aveau deficit de iod intr-un studiu clinic realizat de expertul in tiroida, Dr. David Brownstein.
- Potrivit OMS, deficitul de iod afectează 72% din populația lumii.
Termenul tulburări de deficit de iod a fost inventat pentru a reprezenta gama diferită de tulburări care rezultă din deficiența de iod într-o populație. ( 4 ) Toate aceste tulburări pot fi prevenite dacă se administrează doza adecvată de iod. Tulburările frecvente care rezultă din deficiența de iod sunt hipotiroidismul , creșterea nivelului de colesterol, gușa endemică, cretinismul, scăderea ratei de fertilitate, creșterea mortalității infantile, boala fibrochistică a sânilor, ateroscleroza și cancerul de sân. ( 5 )
Simptomele deficitului de iod
Semnele și simptomele clinice ale deficitului de iod includ: ( 6 )
- Depresie
- Dificultate de a pierde în greutate
- Piele uscata
- Dureri de cap
- Letargie sau oboseală
- Probleme de memorie
- Probleme menstruale
- Hiperlipidemie
- Infecții recurente
- Sensibilitate la frig
- Mâinile și picioarele reci
- Ceața creierului
- Rărirea părului
- Constipație
- Dificultăți de respirație
- Funcție renală afectată
- Slăbiciune musculară și rigiditate articulară
6 posibili factori de risc legați de deficitul de iod
Când aportul de iod devine extrem de scăzut, tiroida compensează scăderea nivelului prin dezvoltarea unei glande tiroide umflate cu noduli, cunoscută sub numele de gușă , pentru a absorbi cât mai mult iod disponibil. În prezent, FDA a stabilit doza zilnică recomandată (RDA) pentru iod la 150 de micrograme, ceea ce este suficient de eficient pentru a elimina gușa care predomină în zonele cu deficit de iod. Următorii sunt potențiali factori de risc care pot duce la deficit de iod.
1. Iod alimentar scăzut
Solurile din zonele muntoase și zonele cu inundații frecvente sunt probabil să fie deficitare de iod. Alimentele cultivate în soluri cu deficit de iod furnizează rareori suficient iod pentru animalele și populația care locuiește acolo.
Spre deosebire de nutrienți precum calciul, fierul sau vitaminele, iodul nu apare în mod natural în anumite alimente; mai degrabă, este prezent în sol și ingerat prin alimentele cultivate pe acel sol. La începutul anilor 1920, Elveția a fost prima țară care a fortificat sarea de masă cu iod pentru a controla cretinismul și gușa endemică. În anii 1970 și 1980, studii controlate au arătat că suplimentarea cu iod înainte și în timpul sarcinii nu numai că a îmbunătățit funcția cognitivă în restul populației, dar a eliminat noi cazuri de cretinism.
Iodul este obținut în principal prin dietă, dar poate fi obținut din suplimentarea cu iod. În alimentele care se găsesc în principal în viața de mare, iodul este absorbit în organism prin consumul de legume de mare și fructe de mare. Alte surse de hrană, precum nucile, semințele, fasolea, napii, usturoiul și ceapa, sunt surse bune, cu condiția ca solul să conțină cantități suficiente de iod.
2. Deficitul de seleniu
Deficiența de iod, cuplată cu deficitul de seleniu, este probabil să ducă la dezechilibru tiroidian. Una dintre cele mai grave manifestări ale dezechilibrului tiroidian este gușa. La multe persoane care sunt diagnosticate cu deficit de iod, studiile au arătat că unele pot avea și deficit de seleniu. Glanda tiroidă are nevoie atât de seleniu, cât și de iod pentru a produce niveluri adecvate de hormoni tiroidieni, dar atunci când există o deficiență în unul sau ambii, corpul dumneavoastră are niveluri scăzute de hormoni tiroidieni. De aceea, sunt necesare niveluri adecvate de iod pentru o funcție adecvată a tiroidei.
Iodul este cunoscut pentru că joacă un rol vital în sănătatea tiroidei, în timp ce seleniul bogat în beneficii este esențial în reciclarea iodului. Când nivelurile de seleniu sunt scăzute, tiroida va lucra mai mult pentru a produce hormoni tiroidieni, iar organismul va avea dificultăți să schimbe acești hormoni în forme utilizate de celule. Este important să tratați ambele deficite pentru a restabili sănătatea normală a tiroidei.
3. Sarcina
Potrivit jurnalului Pediatrics , aproximativ o treime dintre femeile însărcinate din SUA au deficit de iod. În prezent, doar aproximativ 15% dintre femeile care alăptează și femeile însărcinate iau suplimente de iod .
Suplimentarul de iod este de obicei sub formă de iodură de sodiu sau potasiu . Deficiența severă de iod este asociată cu încetinirea creșterii mentale și fizice și chiar și deficitul marginal de iod poate afecta funcționarea creierului la sugari. Suplimentarea ar trebui să includă cel puțin 150 de micrograme de iodură și să folosească sare de masă iodata. Aportul combinat din suplimente și alimente ar trebui să fie de 290 până la 1.100 micrograme pe zi. Forma preferată este iodura de potasiu.
4. Fumul de tutun
Fumul de tutun conține un compus numit tiocianat. Efectele inhibitoare ale tiocianatului asupra captării iodurii sunt prin inhibarea competitivă a mecanismului de transport al iodurii și pot fi responsabile pentru reducerea nivelurilor. Alte substanțe din fumul de tutun care pot afecta funcția tiroidiană sunt metaboliții hidroxipiridinei, nicotina și benzapirenii. Fumul de tutun nu numai că are un efect asupra funcției tiroidiene, dar poate bloca și acțiunea hormonilor tiroidieni. ( 13 )
5. Apa fluorurata si clorurata
Apa de la robinet conține fluor și clor, care inhibă absorbția iodului . Într-un studiu în care cercetătorii au folosit testul de inteligență Wechsler pentru a determina IQ-ul unui total de 329 de copii cu vârsta cuprinsă între opt și 14 ani care trăiesc în nouă sate cu conținut ridicat de fluor și iod și în șapte sate care aveau doar niveluri scăzute de iod. . După cum s-a descoperit, IQ-ul copiilor din satele cu conținut ridicat de fluor și cu conținut scăzut de iod au fost mai mici decât cei din satele cu conținut scăzut de iod. ( 14 )
6. Alimentele Goitrogen
Consumul de legume crude din familia Brassica ( conopida , broccoli, varza, varza, soia, varza de Bruxelles) poate afecta functia tiroidei deoarece contin goitrogeni, molecule care afecteaza peroxidaza. Aburirea acestor legume crucifere până când sunt complet gătite înainte de consum descompune goitrogenii. Persoanele cu deficit de iod sunt expuse riscului atunci când consumă aceste alimente. ( 15 )
Cum poți preveni o deficiență de iod
Cele mai bune surse de iod
Doza zilnică recomandată pentru iod este după cum urmează: ( 16 )
- 1-8 ani - 90 micrograme în fiecare zi
- 9-13 ani - 120 micrograme în fiecare zi
- Peste 14 ani - 150 micrograme în fiecare zi
- Mamele însărcinate sau care alăptează - 290 micrograme în fiecare zi
Algele marine sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de iod , dar conținutul lor este foarte variabil. Exemplele includ arame, kombu, wakame , kelp și hijiki. Kelp are cea mai mare cantitate de iod dintre toate alimentele din lume.
Alte surse bune de iod includ fructele de mare, produsele lactate (de obicei datorită utilizării suplimentelor furajere cu iod și a agenților de igienizare cu iodfor în industria lactatelor) și ouăle. Produsele lactate, în special laptele crud și produsele din cereale, sunt cei mai importanți contributori de iod. Iodul este prezent și în formulele pentru sugari și în laptele matern uman.Conținutul de iod din legume și fructe variază, în funcție de conținutul de iod din sol, practicile de irigare și îngrășământul utilizat. Concentrațiile de iod din plante pot varia în intervalul de la 10 mcg/kg până la 1 mg/kg greutate uscată. Această variabilitate influențează conținutul de iod al produselor de origine animală și al cărnii deoarece afectează conținutul de iod al alimentelor pe care le consumă animalele. (17)
Surse alimentare bogate în iod
Pe baza microgramelor per porție și a valorii zilnice (DV) de iod, principalele surse alimentare de iod includ:
- Alge marine - Întreaga sau 1 foaie: 16 până la 2.984 micrograme (11% până la 1.989%)
- Cod la cuptor - 3 uncii: 99 micrograme (66 la sută)
- Merișoare - 1 uncie: 90 micrograme (60 la sută)
- Iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi - 1 cană: 75 micrograme (50 la sută)
- Cartofi copți - 1 mediu: 60 micrograme (40 la sută)
- Lapte crud - 1 cană: 56 micrograme (37 la sută)
- Creveți - 3 uncii: 35 micrograme (23 la sută)
- Fasole marine - ½ cană: 32 micrograme (21 la sută)
- Ou - 1 ou mare: 24 micrograme (16%)
- Prune uscate - 5 prune uscate: 13 micrograme (9 la sută)
Suplimente de iod și săruri de iod
Programele de iodizare a sării, cunoscute și sub denumirea de iodizare universală a sării, sunt puse în aplicare în peste 70 de țări, iar 70% dintre gospodăriile din întreaga lume folosesc sare iodată. OMS a recomandat iodatul de potasiu deoarece are o stabilitate mai mare. Unele studii au arătat că este o formă ce Iod ce poate duce la formarea nodulilor tiroidieni. O forma mai bunp este cea de Iodură de Potasiu din Soluția Lugol
Acesta este, totuși, unul dintre motivele pentru care vă recomand să utilizați sare de mare bogată în beneficii și să obțineți iodul prin ea, anumite alimente și suplimente, mai degrabă decât să iodați sare de masă. Sarea de mare (sare de Himalaya sau sarea celtică) conține mai mult de 60 de oligominerale și nu prezintă un risc pentru consumul excesiv de iod, cum ar fi sarea de masă. Este mai benefic și mai natural, plus că are un gust mai bun.
Majoritatea suplimentelor multivitamine/minerale conțin forme de iodură de sodiu sau iod de potasiu. Sunt disponibile și suplimente alimentare de alge sau iod care conțin iod.
8 Beneficii ale iodului
1. Controlează rata metabolică
Iodul influențează foarte mult funcționarea glandelor tiroide, ajutând la producerea de hormoni direct responsabili de controlul ratei metabolice de bază a organismului. Rata metabolică asigură eficiența sistemelor de organe ale corpului și a proceselor biochimice, inclusiv ciclul de somn, absorbția alimentelor și transformarea alimentelor în energie pe care o putem folosi.
Hormonii, cum ar fi tiroxina și triiodotironina, influențează tensiunea arterială, ritmul cardiac, temperatura corpului și greutatea. Ritmul metabolic bazal este menținut de organism cu ajutorul acestor hormoni, care joacă, de asemenea, un rol în sinteza proteinelor. ( 20 )
2. Menține niveluri optime de energie
Iodul joacă un rol vital în menținerea nivelurilor optime de energie ale organismului prin utilizarea caloriilor, fără a le permite să se depună sub formă de grăsime în exces.
3. Ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer
Iodul joacă un rol în creșterea imunității și în inducerea apoptozei, autodistrugerea celulelor canceroase periculoase. În timp ce iodul ajută la distrugerea celulelor mutante, nu distruge celulele sănătoase în acest proces. Dovezile arată capacitatea algelor marine bogate în iod de a inhiba creșterea dezvoltării tumorii mamare. ( 21 ) Acest lucru este susținut de rata scăzută a cancerului de sân în anumite părți ale lumii, în special în Japonia, unde femeile consumă o dietă bogată în iod. Dacă observați modificări ale sânilor în țesutul mamar, ar putea fi un semn al deficienței de iod.
Bromul joacă un rol și aici, deoarece cercetările arată că bromul este un cancerigen suspectat care „poate exacerba insuficiența de iod, deoarece bromul concurează pentru absorbția iodului de către glanda tiroidă și alte țesuturi (adică sânul).” ( 22 )
4. Îndepărtează substanțele chimice toxice
Iodul poate elimina toxinele din metale grele precum plumbul, mercurul și alte toxine biologice. Dovezile acumulate sugerează că există multe beneficii extratiroidiene ale iodului, inclusiv funcții antioxidante, menținerea integrității glandei mamare, precum și proprietățile antibacteriene, în special împotriva H. pylori, care este o infecție bacteriană a stomacului și asociată cu cancerul gastric. ( 23 )
5. Întărește imunitatea
Iodul nu influențează doar tiroida; face multe alte lucruri, inclusiv joacă un rol important ca stimulator al sistemului imunitar . Iodul este un captator al radicalilor hidroxil liberi și stimulează și crește activitatea antioxidanților în întregul organism pentru a oferi o măsură defensivă puternică împotriva diferitelor boli, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare.
Studii recente au arătat că iodul protejează direct celulele creierului șobolanilor de efectele nocive ale radicalilor liberi prin legarea de acizii grași din membrana celulară, lăsând mai puțin spațiu pentru ca radicalii liberi să aibă un impact negativ asupra organismului . ( 24 )
6. Formează o piele sănătoasă și strălucitoare
Pielea uscată, iritată și aspră, care devine descuamată și inflamată este un semn comun al deficienței de iod. Iodul ajută la formarea pielii, părului și dinților strălucitoare și sănătoase și este un oligoelement important, deoarece lipsa de iod duce la căderea părului .
7. Previne mărirea glandei tiroide
Deficiența de iod este recunoscută pe scară largă ca fiind cauza principală a gușii. De fapt, conform unei meta-analize din China, valorile mai scăzute ale concentrației de iod urinar „au fost asociate cu un risc crescut de gușă și... deficitul de iod poate duce la un risc crescut de gușă”. ( 26 )
Adăugați sare de mare, fructe de mare, lapte crud și ouă în dieta dvs. pentru a evita deficitul de iod, deoarece aceasta funcționează adesea și ca pas preventiv al unei glande tiroide mărite.
8. Ajută la prevenirea dezvoltării și creșterii afectate la copii
Studiile au arătat că deficitul de iod în timpul sugarului și al sarcinii poate întrerupe dezvoltarea și creșterea sănătoasă a creierului. Bebelușii sunt mai susceptibili la mortalitate și la risc crescut de probleme neurodegenerative dacă au deficit de iod, cum ar fi o formă mentală de dizabilitate cunoscută sub numele de cretinism, probleme ale funcției motorii, dizabilități de învățare și rată scăzută de creștere.
De fapt, potrivit cercetărilor publicate de profesori de la Universitatea din Sydney din Australia și de la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian din Suedia, „leziunile cerebrale și retardul mintal ireversibil sunt cele mai importante tulburări induse de deficiența de iod”. ( 27 )
Este dificil să obțineți o citire exactă a nivelului de iod, chiar dacă medicii testează frecvent femeile pentru deficiența de iod în timpul sarcinii. Este încurajat de către profesioniștii din domeniul sănătății ca femeile să-și sporească suplimentele cu iod și consumul de alimente bogate în iod pentru a preveni aceste deficiențe.
Efecte secundare potențiale
Supradoza de iod de peste 2.000 de miligrame ar putea fi periculoasă, mai ales la persoanele care sunt diagnosticate cu tuberculoză sau boală de rinichi. Iodul în exces ar putea duce la cancer papilar tiroidian și hipertiroidism, mai degrabă decât prevenire. Femeile însărcinate și mamele care alăptează ar trebui să aibă grijă să nu ia iod decât în dozele prescrise în mod specific.
Este necesar un echilibru sănătos, dar corpurile diferitelor persoane vor reacționa diferit la cantitățile de doză. Persoanele care au Hashimoto, tiroidita sau cazuri particulare de persoane hipotiroidiene ar trebui să discute cu medicii lor pentru a discuta cât de mult, dacă este cazul, ar trebui să fie luat prin suplimentarea atentă. ( 28 )
Gânduri finale
- Iodul este un oligomineral și o componentă esențială a hormonilor tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Acești hormoni reglează activitățile metabolice ale majorității celulelor și joacă un rol vital în procesul de creștere și dezvoltare timpurie a majorității organelor, în special a creierului.
- Aportul inadecvat de alimente bogate în iod duce la o producție insuficientă a acestor hormoni, care afectează negativ mușchii, inima, ficatul, rinichii și creierul în curs de dezvoltare.
- Simptomele deficitului de iod includ depresie, dificultăți de slăbire, piele uscată, dureri de cap, letargie sau oboseală, probleme de memorie, probleme menstruale, hiperlipidemie, infecții recurente, sensibilitate la frig, mâini și picioare reci, ceață pe creier, rărirea părului, constipație, scurtarea respirație, afectarea funcției renale, slăbiciune musculară și rigiditate articulară.
- Factorii de risc pentru deficitul de iod includ iod alimentar scăzut, deficit de seleniu, sarcină, fum de tutun, apă fluorurată și clorurată și alimente cu goitrogen.
- DZR pentru iod este de 150 micrograme pe zi pentru adulți și adolescenți peste 14 ani, iar mamele însărcinate sau care alăptează ar trebui să consume 290 micrograme în fiecare zi.
- Iodul aduce beneficii organismului, ajutând la controlul ratei metabolice, la menținerea energiei optime, la prevenirea anumitor tipuri de cancer, la eliminarea toxinelor, la creșterea imunității, la formarea pielii sănătoase și strălucitoare, la prevenirea creșterii tiroidei și la prevenirea dezvoltării și creșterii afectate la copii.