Categorii
Bine aţi venit la Tratamente Alternative ELAPIS
 
 

SFATUL NUTRIȚIONISTULUI > Vitamina B12

Injecții cu vitamina B12: beneficii, riscuri și alternative mai bune?

De Christine Ruggeri,

27 aprilie 2024

  • Ce este B12? (Ce face?)
  • Cât ai nevoie?
  • Ce sunt shot-urile B12?
  • Beneficiile injectării B12
  • Siguranță și efecte secundare
  • Aveți nevoie de injecții cu B12?
  • Modalități mai bune de a aborda deficiența B12

Se crede că deficiența de vitamina B12 este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți din lume, în special în rândul persoanelor care iau frecvent medicamente care modifică acidul gastric și antibiotice, împreună cu persoanele în vârstă și uneori vegetarieni/vegani. Din acest motiv, injecțiile cu vitamina B12 sunt uneori folosite pentru a compensa numeroasele simptome ale deficienței de vitamina B12 , cum ar fi oboseala și slăbiciunea, dispozițiile proaste și concentrarea scăzută.

Și mai grav este că deficiența de B12 poate perturba formarea globulelor roșii și poate crește nivelul de homocisteină, ceea ce are un impact negativ asupra sănătății neurologice și cardiovasculare, pe lângă faptul că prezintă riscuri în timpul sarcinii.

Deși există alimente cu vitamina B12 disponibile, unilor oameni le este mai greu să absoarbă și să utilizeze efectiv acest nutrient din cauza limitărilor digestive sau metabolice. Deoarece vitamina B12 este legată de aminoacizi (care se găsește în alimentele proteice) și este eliberată numai atunci când anumite enzime și acizi din stomac sunt prezente, este posibil să se consume suficient, dar totuși să rămână oarecum deficitare.

Deci sunt vaccinurile cu B12 răspunsul pentru restabilirea sănătății la cei cu niveluri scăzute? Beneficiile vitaminei B12 și beneficiile primirii injecțiilor cu B12 pot include starea de spirit îmbunătățită, protecția împotriva declinului cognitiv și o energie mai bună, dar după cum veți afla, există și riscuri implicate.

Injecțiile cu vitamina B12 nu rezolvă întotdeauna problema care stă la baza deficienței, așa că nu sunt cele mai importante atunci când vine vorba de tratarea simptomelor.

Ce este B12? (Ce face?)

Vitamina B12 este o vitamină esențială care este crucială pentru multe funcții metabolice și hormonale vitale - inclusiv producerea de enzime digestive și transportul de nutrienți importanți în și în afara celulelor. Datorită modului în care ajută la transformarea și sinteza multor alți compuși din organism, este necesar pentru peste 100 de funcții zilnice.

Unele dintre rolurile care sunt atribuite vitaminei B12 includ:

  • Formarea globulelor roșii
  • Joacă un rol în sinteza ADN/ARN
  • Acționează ca un cofactor pentru metionin sintaza (ajutând la metilare sau la conversia homocisteinei în metionină, care protejează sănătatea cardiovasculară și nu numai)
  • Facilitează conversia metabolică a proteinelor și grăsimilor
  • Îndeplinește funcțiile neurotransmițătorilor și ajută la producerea de hormoni
  • Ajută la transformarea aminoacizilor și la producerea de creatină
  • Producerea tecii de mielină (învelișul nervilor)
  • Ajută la sinteza hemoglobinei
  • Joacă un rol în dezvoltarea fătului în timpul sarcinii

Cât ai nevoie?

Doza alimentară recomandată pentru vitamina B12 este:

  • Sugari 0-6 luni: 0,4 micrograme
  • Sugari 7-12 luni: 0,5 micrograme
  • Copii mici 1-3 ani: 0,9 micrograme
  • Copii 4-8 ani: 1,2 micrograme
  • Copii 9-13 ani: 1,8 micrograme
  • Bărbați și femei adulți peste 14 ani: 2,4 micrograme
  • Femei gravide: 2,6 micrograme
  • Femei care alăptează: 2,8 micrograme

Pentru adulții cu vârsta peste 50 de ani, se recomandă să luați zilnic un supliment de vitamina B12 sau să consumați alimente îmbogățite cu vitamina B12. Recomandarea este să luați între 25-100 de micrograme pe zi, deoarece s-a demonstrat că această cantitate menține nivelurile sănătoase de vitamina B12 la persoanele în vârstă.

Nivelurile de vitamina B12 sunt de obicei testate cu un test de ser din sânge, iar valorile sub aproximativ 170-250 picograme pe mililitru la adulți sunt considerate semne de deficiențe. Cu toate acestea, este obișnuit ca testele de sânge să dezvăluie informații inexacte cu privire la nivelurile de B12, deoarece un procent mare este stocat în ficat și nu întotdeauna dezvăluit prin teste. (De exemplu, s-a descoperit că administrarea de cantități mari de acid folic maschează deficiența de vitamina B12 la unii pacienți.)

Ce sunt shot-urile B12?

Injecțiile cu B12 sunt injecții care conțin doze mari de vitamina B12 care sunt folosite pentru a crește rapid nivelurile la cineva cu o deficiență.

Injecțiile cu vitamina B12 sunt în mod normal disponibile numai pe bază de rețetă și sunt administrate în țesutul muscular al pacientului aproximativ o dată pe lună, deși doza variază în funcție de vârstă și istoricul medical.

Majoritatea oamenilor care trăiesc în țările industrializate tind să primească suficientă vitamina B12, deși nu toți. Absorbția vitaminei B12 necesită ceva numit factor intrinsec, care este o proteină găsită în acidul gastric. Unele afecțiuni medicale influențează capacitatea organismului de a produce factor intrinsec și, prin urmare, provoacă o deficiență de B12.

Injecțiile cu vitamina B12 sunt administrate cel mai adesea la cei cu afecțiuni genetice care blochează absorbția și la persoanele cu tulburare numită anemie pernicioasă, care poate duce la malabsorbție și deficiență severă. Anemia pernicioasă este cauzată de o scădere a globulelor roșii atunci când organismul nu poate absorbi suficientă vitamina B12, crescând foarte mult riscul de complicații neurologice.

Beneficiile injectării B12

Se raportează că la cei cu deficiență confirmată, vaccinurile cu B12 pot avea beneficii importante . Cu toate acestea, s-a descoperit că suplimentarea orală cu B12 atunci când este luată în doze mari poate avea efecte de protecție similare.

De exemplu, un studiu a constatat că administrarea orală a 1.000-2.000 de micrograme în doze programate corespunzător a ajutat la îmbunătățirea nivelurilor la fel de mult ca și injecțiile.

Beneficiile injecțiilor cu B12 includ următoarele:

  1. Ar putea reduce depresia, declinul cognitiv și demența:  Unele studii arată că, în special la persoanele în vârstă, suplimentarea cu vitamina B12 poate ajuta la prevenirea depresiei, la restabilirea unui control mai bun al dispoziției și la păstrarea memoriei/funcționării mentale sănătoase.
  2. Ajută la reducerea oboselii:  restabilirea vitaminei B12 la niveluri sănătoase poate trata anemia, poate ajuta la conversia macronutrienților și producerea de creatină (benefică pentru creșterea masei musculare) și poate reduce slăbiciunea musculară.
  3. Poate ajuta la îmbunătățirea metabolismului:  Unii oameni apelează la injecții cu vitamina B12 pentru a depăși un metabolism lent și chiar pentru a ajuta la pierderea în greutate. Deoarece injecțiile le-ar putea oferi pacienților mai multă energie și pot regla producția de hormoni, este posibil să experimentați modificări ale apetitului, un somn îmbunătățit și o performanță mai bună la exerciții fizice. Unii susțin chiar că injecțiile cu B12 îmbunătățesc aspectul pielii, părului și unghiilor.
  4. Protejează inima: Nivelurile crescute de homocisteină au fost identificate ca un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, ucigașul numărul 1 al adulților din țările industrializate. Vitamina B12 este necesară pentru conversia homocisteinei și, prin urmare, poate ajuta la prevenirea afecțiunilor sau complicațiilor precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau bolile coronariene.
  5. Îmbunătățește numărul scăzut de spermatozoizi: cercetările arată că vitamina B12 poate îmbunătăți funcționalitatea organelor de reproducere și poate scădea nivelul de deteriorare oxidativă a spermatozoizilor, influențând astfel numărul de spermatozoizi. Menținerea nivelurilor sănătoase de nutrient poate reduce, de asemenea, afectarea materialului seminal indus de inflamație, potrivit cercetătorilor.
  6. Ajută la dezvoltarea fetală în timpul sarcinii: studiile indică faptul că nivelurile scăzute de B12 la femeile însărcinate cresc riscul de naștere prematură și sunt asociate cu un risc crescut de greutate mică la naștere a nou-născuților.
  7. Ajută la prevenirea sau tratarea neuropatiei diabetice: există dovezi care arată că suplimentele de vitamina B12 pot îmbunătăți simptomele în rândul persoanelor cu neuropatie diabetică, leziuni ale nervilor asociate cu diabetul. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea injecțiilor cu vitamina B12 pentru această afecțiune.

 

Siguranță și efecte secundare

Riscul potențial sau dezavantajele injecțiilor cu B12 includ următoarele:

1. Probleme cu absorbția

Chiar dacă cineva primește doze mari de vitamina B12, aceasta nu înseamnă neapărat că organismul său are capacitatea de a absorbi și de a utiliza în mod corespunzător întreaga doză. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea vitaminei B12 (în special din suplimente) depinde de nivelurile altor cofactori metabolici și acizi.

Se raportează că doar aproximativ 10 micrograme dintr-un supliment oral de 500 de micrograme sunt absorbite de fapt la persoanele sănătoase din cauza limitărilor acidului gastric și factorului intrinsec.

2. Interacțiuni cu medicamentele

Vitamina B12 are potențialul de a interacționa cu anumite medicamente, inclusiv prescripții pentru diabetici, metformin, inhibitori ai pompei de protoni, antagoniști și antibiotice. Dozele mari ar putea, de asemenea, să interfereze cu nivelurile altor vitamine, enzime și minerale, ceea ce este întotdeauna o problemă potențială atunci când luați orice nutrient în cantități foarte mari.

Este prea periculos să consumi prea multă vitamina B12? Deoarece este o vitamină solubilă în apă, orice exces care nu este utilizat ar trebui să fie eliminat din organism și să nu prezinte prea mult risc (nu este cazul vitaminelor solubile în grăsimi precum vitamina A).

Institutul de Medicină raportează că „nu au fost asociate efecte adverse cu aportul excesiv de vitamina B12 din alimente și suplimente la persoanele sănătoase”.

Cu toate acestea, dacă nu aveți deficit de vitamina B12 pentru început sau nu abordați motivele care stau la baza pentru care ați putea fi deficitar, probabil că injecțiile nu vor ajuta prea mult la îmbunătățirea calității generale a vieții. După cum au afirmat cercetătorii de la Cornell University Medicine , „Managementul necesită diagnosticarea corectă a deficienței de cobalamină, inversarea acesteia, definirea cauzelor sale de bază, prevenirea recăderii, gestionarea tulburării de bază și a complicațiilor acesteia și educarea pacientului”.

Aveți nevoie de injecții cu B12?

Semnele și simptomele deficienței de B12 care indică faptul că ați putea beneficia de injecțiile cu vitamina B12 includ:

  • oboseală cronică, letargie și slăbiciune
  • Dureri musculare, dureri articulare și probleme la exerciții fizice
  • Memoria slabă, incapacitatea de concentrare și alte probleme cognitive asociate cu îmbătrânirea
  • Modificări ale dispoziției, cum ar fi creșterea depresiei și anxietății sau semne de nervozitate, cum ar fi bătăi rapide ale inimii/palpitații
  • Sănătate dentară precară, inclusiv sângerări ale gingiilor și răni bucale
  • Dificultăți de respirație și senzație de amețeală
  • Apetit scăzut sau probleme digestive, cum ar fi constipație, greață, diaree sau crampe
  • Uneori risc mai mare pentru probleme precum complicații cardiovasculare sau chiar cancer (datorită creșterii nivelului de homocisteină)

De ce ai putea avea un conținut scăzut de vitamina B12, chiar dacă ai o dietă relativ sănătoasă? Un motiv este lipsa unui tip de compus produs în stomac numit factor intrinsec (un tip de glicoproteină), care se combină cu vitamina B12 odată consumată pentru a permite absorbția acesteia.

Cercetările arată că aproximativ 50% până la 60% din vitamina B12 ingerată este de obicei absorbită atunci când este prezent suficient factor intrinsec în raport cu B12, dar absorbția scade drastic când acest raport se modifică.

Persoanele în vârstă produc de obicei mai puțin acid gastric și, prin urmare, mai puțin factor intrinsec, crescând riscul de deficiență. Persoanele care iau în mod regulat medicamente care scad producția de acid din stomac pot deveni și deficitare de vitamina B12 din acest motiv, indiferent dacă consumă suficient din alimentație sau nu.

Din cauza modului în care vitamina B12 este absorbită, cei mai comuni factori de risc pentru deficiența de B12 sunt:

  • Susceptibilitate genetică : Unii oameni produc genetic mai puțin factor intrinsec și acid gastric necesar pentru absorbția B12. Această populație ar putea beneficia cel mai mult de pe urma injecțiilor dacă îmbunătățirile dietei nu fac suficient pentru a crește nivelurile.
  • Având o boală autoimună : Unele boli autoimune pot afecta mucoasa stomacului (inclusiv anemia pernicioasă) unde este produs factorul intrinsec.
  • Vârsta înaintată : Datorită modificărilor în aportul de nutrienți din dietă (de obicei din cauza consumului mai puțin general) și, de asemenea, scăderii producției de acid gastric, vârstnicii tind să aibă niveluri reduse de vitamina B12. Acesta este unul dintre motivele pentru care schimbările de dispoziție, memoria slabă și slăbiciunea devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.
  • Având o tulburare intestinală care are ca rezultat mai puțin acid gastric : cercetările sugerează că acestea includ afecțiuni precum gastrita, hipoclorhidria sau aclorhidria. Problemele pot apărea și după efectuarea intervențiilor chirurgicale la intestine sau la stomac.
  • Utilizarea medicamentelor care scad aciditatea gastrică : medicamentele pot bloca absorbția, inclusiv antiacidele utilizate pentru a trata afecțiuni precum gastrita sau refluxul esofagian și antihistaminice.
  • Fiind vegetarian sau vegan : Acest grup consumă mai puține alimente care sunt în mod natural bogate în vitamina B12, cum ar fi carnea de vită și carnea de pasăre (și uneori și lactatele și peștele), ceea ce înseamnă că aportul lor de vitamina B12 este mai mic indiferent dacă absorbția lor este adecvată sau nu.

Modalități mai bune de a aborda deficiența B12

Modalitatea ideală și cea mai sigură de a consuma suficient orice nutrient este obținerea acestuia în mod natural din surse de hrană integrală. Cu toate acestea, uneori, din cauza altor condiții de sănătate sau preferințe alimentare, acest lucru nu este întotdeauna posibil, dar dacă puteți, ar trebui să consumați alimente care oferă această vitamină valoroasă.

Alimentele cele mai bogate în vitamina B12 sunt:

  • Carne de organe, cum ar fi ficatul de vită și de pui
  • Pește sălbatic capturat, inclusiv somon, hering, macrou, ton, păstrăv și sardine (de asemenea, surse excelente de alți nutrienți vitali, cum ar fi acizii grași omega-3)
  • Produse lactate organice, inclusiv iaurt bogat în probiotice sau lapte crud
  • Păsări crescute la pășune, inclusiv curcan sau pui
  • Carne de vită și miel hrănite cu iarbă

 

 

Nu sunt produse în această categorie.
Bazat pe OpenCart Tradus de Shopencart
Tratamente Alternative ELAPIS © 2025