Insuficienta circulatorie periferica
Se mai numeste si boala vasculara periferica, arterita; reprezinta numele generic pentru toate afectiunile care duc la obstruarea arterelor periferice.
Sangele este transportat de la inima, bogat in oxigen si nutrienti la toate celulele, prin artere, al caror calibru scade treptat, spre periferie. Daca arterele mici, periferice, sunt obstruate din cauze variate, nu se mai poate realiza schimbul de oxigen si substante nutritive catre periferie si incarcarea sangelui cu dioxid de carbon si substantele toxice rezultate din metabolismul celular, pentru a fi eliminate. Vitalitatea si tonusul sistemului circulator sunt fundamentale pentru sanatatea si integritatea tuturor celulelor. Daca exista o slabiciune, o modificare in sistemul circulator ( legat de capacitatea de pompa a inimii sau de vasele de sange), aceasta va afecta profund toate organele si tesuturile implicate. De aceea, este important de a avea grija de sistemul circulator si de a preveni aparitia problemelor. Daca totusi au aparut, medicina naturala este cea care poate oferi solutii pentru vindecare.
Evidentierea circulatiei periferice deficitare se face la nivelul membrelor inferioare si al mainilor.
Pentru unii dintre noi, aceasta poate fi doar condiţie temporară, care apare iarna, din cauza frigului. But for others, the symptoms of poor circulation may appear frequently. Dar pentru alţii, simptomele de circulaţie slabă pot apărea frecvent, uneori devenind o problema permanenta.
Cauzele principale sunt:
- boli cardiace- inima nu pompeaza sangele cu eficienta, astfel incat presiunea si viteza sangelui sunt scazute, si in periferie ajung la zero;
- ateroscleroza-oxidarea colesterolului depus pe vasele sanguine, cu rigidizarea peretilor arteriali si ingustarea diametrului lor, astfel incat fluxul sanguine scade;
- diabetul zaharat, boala metabolica importanta, care afecteaza toate vasele de sange, inclusive vasele mici ale nervilor;
- boli inflamatorii ale arterelor, sindrom Raynaud, boala Burger,s.a.
- fumatul, care produce vasoconstrictie;
- sedentarismul;
- efecte secundare ale unor medicamente (antihipertensive)
Simptomele principale depend de artera afectata si de cat de mult este redus fluxul sanguin.La inceput, nu apar semen, dar cand obstructia vasului de sange ajunge la 60%, apar simptomele:
- initial apare o schimbare a temperaturii (racirea) extremitatilor, mainile si picioarele devenind reci atat iarna, cat si vara;
- pe masura ce boala avanseaza, apar furnicaturi, amorteli, durere, mai intai la efort, apoi disconfortul devine continuu; Claudicatia, durerea surda aparuta in gamba, ca o crampa musculara, apare initial la o anumita distanta de mers pe jos, in ritm sustinut, si dispare la oprirea mersului pentru cateva minute; reapare insa la reluarea mersului; ulterior, claudicatia intermitenta apare la distante din ce in ce mai mici, la mentinerea unei pozitii fixe o perioada de timp mai lunga- stat in autobuz, condus masina- in somn si chiar si in repaus; In timp, pe masura ce se obstrueaza vasul sanguin, apare durere in coapsa, fese;
- culoarea pielii la nivelul mainilor si picioarelor devine palida, apoi cianotica (albastruie);
- modificari in aspectul tegumentului, care se subtiaza, si apar rani deschise (ulcer arterial) greu de tratat, pentru ca aportul da sange si substante nutritive cu caracter reparator este deficitar.
- Slaba circulatie sanguina poate duce si la formarea de cheaguri de sange, cu aparitia trombozei periferice profunde, cu risc de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Problemele de circulatie deficitara la nivelul picioarelor nu ar trebui sa fie ignorate, deoarece pot fi un indiciu al altor probleme medicale grave:If left untreated, it will only bring permanent fatal consequences such as having gangrene and leg amputation, and even putting you on even higher risk of getting a heart attack or stroke.
*insuficienta circulatorie periferica se asociaza si cu insuficienta circulatorie la nivelul altor organe- cerebral (cu cefalee, vertij, insomnii sau somnolenta, tulburari de concentrare, tulburari de memorie, tulburari de vedere, randament intelectual scazut), digestiv (digestie lenta, balonari), renal ( urina putina, concentrata), impotenta sexuala la barbati, s.a.
*Daca este lasata netratata, insuficienta circulatorie periferica va aduce la consecinte fatale, gangrena si amputatie a piciorului, si risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Diagnosticul cuprinde:
-oscilometrie;
-ecografie Doppler vasculara;
-arteriografie periferica;
When the blood clots condition left untreated, it can lead to heart attack, stroke, amputation and even become life-threatening.
Tratamentul cuprinde asocierea mai multor remedii naturale:
- Noni atat lichid, cat si capsule, care au continut mare de scopoletina. Noni are rol vaso-dilatator, prin stimularea formarii de oxid nitric, dar si rol anti-coagulant, prin scopoletina.
- L-arginina, de asemenea ca stimulator al oxidului nitri, cel mai puternic vaso-dilatator;
- Ulei de magneziu, aplicat atat la nivelul membrelor inferioare, cat si pe intregul corp. Rolul magneziului este de a produce relaxare vasculara, impiedicarea oxidarii colesterolului depus pe vase;
- L-carnitina, care ajuta la reducerea simoptomelor si cresterea distantei de mers fara aparitia durerii;
- Acid alpha lipoic, extreme de util in refacerea nervilor afectati de lezarea vaselor mici ;
- Omega 3, cu rol im mentinerea integritatii membranelor celulare si ca anti-coagulant, mentinand fluiditatea sangelui;
- Ginkgo Biloba, bogata în principii active, flavonoizi, acizi organici şi antioxidanţi, cu efecte pozitive asupra circulaţiei periferice şi centrale. Principala proprietate a acestei plante este că ajută la dilatarea arterelor, venelor şi capilarelor, permiţând sângelui să circule prin vase fără probleme. Mai mult, acesta este indicat şi în caz de varice, fragilitate capilară şi de tromboflebită
- Ghimbir, sub forma de capsule, cu rol de stimulare a circulatiei generale;
- Coenzima Q10 cu capsaicina, extreme de utila in mentinerea tonusului vascular si vaso-dilatatie;
- Aquamin, ca sursa de multe minerale care sunt implicate in tonicitatea vasculara;
- Se recomanda bai calde cu infuzie de coada-calului (contine siliciu organic) in fiecare seara si urmate de odihna la pat. Tratamentul are rolul de a stimula circulatia sangelui.
Remediile de mai sus pot fi administrate simultan, pe o perioada de cel putin 2 ani.